BolestnéFoto: Pixabay / Tumisu

 

Jednou z podstatných složek náhrady újmy způsobené při nezaviněné dopravní nehodě je náhrada za vytrpěné bolesti – bolestné. Jaká je výše bolestného v roce 2022?

 

Náhrada za vytrpěné bolesti (tzv. bolestné) se v případě dopravních nehod v praxi vypočítává podle Metodiky Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle § 2958 občanského zákoníku).

Mechanismus výpočtu konkrétně spočívá v tom, že tato Metodika jednotlivé typy zranění hodnotí konkrétním počtem bodů. Zjištěné bodové hodnocení se následně vynásobí hodnotou bodu, která se odvozuje od 1% průměrné hrubé měsíční mzdy za kalendářní rok předcházející roku, v němž vznikl nárok, resp. vznikla bolest.

Průměrná mzda podle údajů zveřejněných ČSÚ v roce 2021 dosáhla 37.839 Kč (v roce 2020 dosáhla 35.611 Kč), v meziročním srovnání činil přírůstek tedy 2.228 Kč (cca 6,1 %).

 

Jeden bod pro účely výpočtu výše náhrady újmy, kterou utrpíte v roce 2022, tedy bude 378,39 Kč.

Pro lepší představu, pokud byste v tomto roce například při dopravní nehodě utrpěli poměrně časté zranění v podobě lehkého otřesu mozku, pro který Metodika stanovuje hodnotu 20 bodů, měli byste nárok na bolestné ve výši 7.567,80 Kč.

 

Poškození si často pokládají otázku, zda zvládnou řešit odškodnění dopravní nehody sami nebo je lepší spolupracovat se specialistou.

Pokud jste se Vy nebo někdo z Vašich blízkých stali obětí dopravní nehody a nevíte si s jejím řešením rady, lze jednoznačně doporučit využít možnost poradit se specialistou!

U specializovaných advokátů a advokátních kanceláří je již naprosto běžné, že úvodní či předběžná konzultace s nimi je bezplatná a nezávazná. Sami se tak případně můžete rozhodnout, zda se po takové konzultaci rozhodnete využít pomoc specialisty nebo celou záležitost zvládnete vyřešit sami.

Jednoznačně však lze doporučit spolupracovat se specialisty z řad advokátů, kteří jsou jako jediní schopni vás zcela legálně komplexně zastoupit v celé záležitosti.

Chcete mít jistotu, že dostanete to, na co máte skutečně nárok? Neváhejte nás kontaktovat!

Váš případ bezplatně posoudíme a v případě Vašeho zájmu převezmeme právní zastoupení a pomůžeme Vám získat odškodnění, které Vám náleží!

Více informací o tom, jak pracujeme v těchto případech, se dozvíte zde.